Virusbeskyttelse: Er Windows Defender tilstrekkelig?

For å beskytte mot virus og andre skadelige programmer tilbyr Windows sin egen virusbeskyttelse, "Windows Defender" . Verden blir mer digital og datasystemer blir mer sårbare. På den ene siden er digitalisering en enorm fremgang og en stor lettelse. På den annen side øker også truslene og farene ved å miste viktige data til for eksempel virus eller trojanere. Fordi skadelig programvare kommer inn på en datamaskin, kan det forårsake stor skade gjennom datatyveri eller systemfeil. Av denne grunn er god antivirusbeskyttelse av stor betydning.

Ondsinnede programmer kommer inn på datamaskinen på ulike måter, og samtidig justerer gjerningsmennene regelmessig programmene.Som et resultat blir de ikke alltid gjenkjent av Windows-virusbeskyttelsen hvis programmet er eldre. For å holde dataene dine trygge er virusbeskyttelse viktig og ikke komplisert å installere. Her forklarer vi hva skadevare er, hvordan det kan komme inn på datamaskinen din og hvordan du kan beskytte deg mot det med Windows-virusbeskyttelse.

Hvorfor trenger du Windows antivirus?

Da datamaskiner ble mer populære, kom skadelig programvare inn på datamaskiner via databærere som floppydisker og USB-pinner. Virus og lignende skadelige programmer spres nå oftest via Internett. Internett-svindlere bruker populære triks som filvedlegg via e-post, nedlastinger og manipulerte lenker. Svindlerne er veldig flinke slik at ofrene ikke merker at PC-en deres er infisert.

I tilfelle av skadelig programvare, skille mellom følgende typer:

  • Virus/ormer: spres uavhengig, hvorved ormer ikke infiserer andre filer
  • Trojan: Infiserer datamaskinen forkledd som et nyttig program
  • Spyware: Spionprogramvare, primært utspionering av data og logging av aktiviteter på Internett.
  • Scareware: Forfalsker et sikkerhetsproblem for å selge beskyttelse
  • Ransomware: Krypterer data og utpresser løsepenger for å frigi dataene
  • Adware: Slår på uønskede annonser og popup-vinduer.

Hvordan setter skadelig programvare PC-en i fare?

Populære bærere av skadelig programvare er såk alte spam-poster. Dette er e-poster som sendes i bulk og tilfeldig til e-postadresser valgt tilfeldig. Disse e-postene inneholder vanligvis annonser og lenker som du bør klikke på. Denne reklamen og lenkene inneholder programmer som installeres på datamaskinen din når du klikker på dem. Disse utfører kommandoer ubemerket, for eksempel:

  • Spionere ut viktige data som passord og tilgangsdata fra nettbank, nettbutikker osv.
  • Lagre data og gi dem til internettsvindlere.
  • Ødelegger programmer på datamaskinen.
  • Kontroll av datamaskinen slik at internettsvindlerne kan få tilgang til datamaskinen utenfra.
  • Utpressing med data eller manipulert tilgang til systemer. Svindlerne blokkerer for eksempel kontoer eller systemer som er viktige for bedrifter og slipper dem for penger.
  • Uønskede annonser og popup-vinduer.

Alle disse tingene skjer vanligvis ubemerket av offeret. Virusene kan også få tilgang til andre enheter gjennom nettverkssystemer. For eksempel, hvis mobiltelefonen, nettbrettet og datamaskinen er koblet til ett system, kan virusene migrere. Windows-virusbeskyttelsen gjenkjenner den potensielle faren og advarer eller blokkerer e-post, vedlegg og nedlastinger.

Hvordan kommer skadelig programvare inn på datamaskinen?

Svindlere bruker vanligvis tre måter:

  • E-postvedlegg: Hvis du mottar en spam-e-post eller en e-post fra en ukjent avsender, bør du ikke åpne den. Programnavn som .exe, .scr eller pdf.exe er tegn på skadelig programvare. Last ned disse vedleggene, installer programvaren samtidig.
  • Programvare: Bruk nedlastinger fra ukjente nettsteder, du kan laste ned infiserte programmer.
  • Nettsteder: Såk alte XSS-angrep eller Cross Site Scripting-angrep fungerer via manipulerte URL-er. Gjerningsmennene vil sende deg en URL, for eksempel en URL til en nettbutikk. Denne siden er imidlertid manipulert. Åpne lenken, gå til nettsiden. Hvis du legger inn data der, for eksempel kontodata eller adressen din, fanger programmet disse dataene og videresender dem.

Hva kan bli infisert av skadelig programvare?

I utgangspunktet kan alle enheter som er koblet til internett eller har kontakt med databærere bli infisert. Det er ikke lenger bare bærbare datamaskiner, mobiltelefoner og PC-er som er infisert, intelligente klokker, fjernsyn eller stemmeassistenter og til og med biler kan også være infisert med skadelig programvare.

Brannmur eller antivirusprogram: hvordan beskytter Windows-virusbeskyttelsen PC-en?

Windows-virusbeskyttelsen fungerer før viruset infiserer PC-en. Antivirusprogramvare forhindrer at virus eller skadelig programvare kommer inn på datamaskinen. Det anbefales å jobbe med flere beskyttelsestiltak. Du bør også installere en brannmur. Dette fungerer som en beskyttende vegg for datamaskinen og er ansvarlig for å filtrere systemet. Brannmuren hindrer uvedkommende i å få tilgang til datamaskinen.Brannmuren kontrollerer hvilken programvare som kan få tilgang til PC-en og Internett.

For å beskytte datamaskinen optim alt, er det fornuftig å ha begge deler. Virusbeskyttelse er en viktig beskyttelsesmekanisme. En brannmur kan med fordel utfylle dette

Hva er Windows Defender?

En PC med Windows leveres med gratis virusbeskyttelse: Windows Defender er integrert i Windows-systemet og forhåndsinstallert på Windows 8 og nyere. Den har sanntidsbeskyttelse. Dette forhindrer skadelig programvare som har kommet inn på datamaskinen fra å kjøre. Windows Defender er alltid aktiv så lenge ingen innstillinger endres på PC-en. Den skanner hele tiden systemet og kan oppdage virus og skadelig programvare. Dette lar ham forhindre installasjon og utførelse. Dette er hvordan Windows Defender beskytter datamaskinen din

Windows Defender muliggjør også en sikker systemstart. Potensielle rootkits forankret i systemoppstarten er blokkert.

Hvor bra er Windows Defender?

Windows Defender er god grunnbeskyttelse og oppfyller minimumskravene. En fordel med Windows Defender er de automatiske oppdateringene. Hvis du ikke endrer Microsoft-innstillingene, oppdaterer den seg selv automatisk og er alltid oppdatert.

Microsoft har stadig forbedret Windows Defender de siste årene. Den gir god grunnleggende beskyttelse, komplett med sanntidsbeskyttelse av skadelig programvare, brannmur, foreldrekontroll og ytelsesrapporter. Den gjenkjenner også phishing-nettsteder og manipulerte nedlastinger. Men på grunn av de mange brukerne som Windows Defender har, gjør det det lettere for hackere å få tilgang. I tillegg er Defender designet for sanntidsskanning og er vanligvis ikke i stand til å oppdage de nyeste virusene og trojanerne. En annen svakhet er at Windows Defender ikke oppdager løsepengevare, selv om det blir mer og mer vanlig.Sammenlignet med virusskannere som Norton, tilbyr ikke Windows førsteklasses beskyttelse. Mens andre programmer tilbyr sikkerhets- og databeskyttelsesfunksjoner som passordbehandlere, VPN og skylagring, er Windows Defender begrenset til de grunnleggende funksjonene.

Windows Defender er derfor ikke tilstrekkelig for å beskytte en PC effektivt. Spesielt selskaper bør bruke et mer omfattende virusprogram for å beskytte sensitive data. Defender for Endpoint tilbyr bedre beskyttelse enn gratisverktøyet fra Microsoft. Dette programmet er en sikkerhetsplattform for bedrifter.

Trenger du et ekstra antivirusprogram i tillegg til Windows Defender?

I tillegg til Windows Defender bør du installere et antivirusprogram. Den tilbyr aktiv angrepsovervåking og en rekke andre funksjoner. Dette muliggjør et høyt sikkerhetsnivå.

Virusbeskyttelsen er tilgjengelig for en månedlig lisensavgift. Men det finnes også gratis virusprogrammer. Disse tilbyr vanligvis lignende beskyttelse som Windows Defender. For å beskytte PC-en tilstrekkelig er vanligvis en bet alt versjon av et virusprogram tilgjengelig.

Et antivirusprogram som er kjøpt har en ekstra fordel: det tilbyr sin egen kundestøtte. Du kan kontakte dem hvis du har spørsmål eller problemer. Installer bare en virusskanner. Virusskannere er ikke kompatible med hverandre og blokkerer hverandre.

Hvordan finner du riktig virusbeskyttelse?

Det er nå mange leverandører av virusprogrammer. De fleste tilbyr lignende funksjoner. Hvis du er usikker, kan du se testrapporter og vurderinger på forskjellige nettsteder.

Forutsetningen for ethvert antivirusprogram er at det alltid må være oppdatert.Regelmessige oppdateringer sikrer at virusskanneren kan tilpasse seg nye trusler og gir dermed best mulig beskyttelse. For å sikre oppdateringene kan du stille inn oppdateringene til å installere seg selv automatisk. Støtten til programmet vil også hjelpe der. I tillegg må du selvfølgelig sørge for at programmet er slått på.

Likevel må hver bruker være klar over at det ikke finnes noe som heter 100 prosent sikkerhet. For det er stadig nye farer på nettet som kan bryte gjennom beskyttelsesfunksjonene. Operatørene av programmene jobber imidlertid kontinuerlig med å forbedre dem og tilpasse dem til dagens situasjon.

Stiftung Warentest tester jevnlig virusskannere for Windows. Detaljerte testrapporter finnes også på dataportaler som PC-Welt og Chip. Og selv om resultatene er forskjellige i detalj, klarer de seg alle bra.Til syvende og sist kommer det ned til personlige preferanser og oppførsel om hvilket program du velger. Når du har bestemt deg for et program og installert og satt opp riktig, er PC-en godt og tilstrekkelig beskyttet.

Hvor nyttige er ekstra beskyttelsestiltak?

Selv en virusskanner kan være feil. Til tross for alle beskyttelsestiltak, kan virus eller andre programmer fortsatt infisere PC-en. Windows Defender tilbyr solid beskyttelse, men bør kombineres med en brannmur og en andre virusskanner. Begge systemene har andre beskyttelsesprinsipper som utfyller hverandre. Det er imidlertid ikke noe som heter 100 % beskyttelse, ettersom ondsinnede programmer er i stadig utvikling.

Atferden din kan redusere risikoen betydelig og støtte virusbeskyttelse. Oppsummert er det enkle beskyttelsestiltak for sikker bruk av Internett:

  • Installer oppdateringer regelmessig for å holde virusbeskyttelsen oppdatert.
  • Ikke åpne ukjente e-poster og vedlegg og vær forsiktig med kjente avsendere. Finn ut om Emotet malware.
  • Sikkerhetskopier dataene dine regelmessig, og installer en brannmur.
  • Reduser rettighetene til brukerkontoene dine slik at svindlere ikke får tilgang til dataene dine.
  • Last kun ned programmer fra sertifiserte leverandører.
  • Skann databærere som USB-pinner med antivirusprogrammet før du åpner dem.
  • Ikke kopier ukjente lenker til nettleserlinjen. Gå gjennom Google eller skriv inn lenken manuelt.

Internett blir tryggere med disse tipsene og en sunn bevissthet om sikkerhet.

Du vil bidra til utvikling av området, dele siden med vennene dine

wave wave wave wave wave