Dette er forskjellene mellom versjonene av Excel

Alle versjoner på et øyeblikk

Microsoft Excel har eksistert siden 1985. Forskjellene mellom de forskjellige Excel -versjonene er noen ganger betydelige. Fremfor alt var omfanget som brukerne nå kan forvente, utenkelig i de tidlige versjonene. I tillegg til nye formelfunksjoner, har andre funksjoner blitt introdusert innen diagrammer, regneark og tabeller, som gjør arbeidet i Excel i Windows lettere og enklere.

Hvilke versjoner av Excel finnes for Windows?

Den aller første versjonen av Excel dukket opp i 1985 eksklusivt for Macintosh. Den andre versjonen av Office -programmet ble deretter tilpasset for bruk i Windows. Det er totalt 14 Excel -versjoner for Windows som skiller seg fra hverandre.

  • Excel 2.0
  • Excel 2.1
  • Excel 3.0
  • Excel 4.0
  • Excel 5.0
  • Excel 95
  • Excel 97
  • Excel 2000
  • Excel 2002
  • Excel 2003
  • Excel 2007
  • Excel 2010
  • Excel 2013
  • Excel 2016
  • Excel2021-2022

Siden flere personer som jobber sammen om et dokument kan ha forskjellige versjoner av Office tilgjengelig, er det noen ting du bør huske på når du redigerer.

Sammenlign og arbeid i kompatibilitetsmodus

Alle som lager en arbeidsbok i en eldre eller nyere versjon av Excel, kan motvirke mulige begrensninger ved hjelp av kompatibilitetsmodus. Hvis en arbeidsbok åpnes i Excel 2010 eller en senere versjon som ble opprettet og lagret under en av versjonene 97-2003, vises den automatisk i kompatibilitetsmodus. De forbedrede eller nye Excel -funksjonene som har blitt lagt til i mellomtiden, er skjult i denne modusen. Dette betyr at mappen kan redigeres normalt og lagres som .xls. På denne måten kan en annen bruker senere åpne og redigere den i den eldre versjonen uten problemer. Det er ingen kompatibilitetsmodus tilgjengelig for 2007 -versjonen.

Den automatiske kompatibilitetskontrollen gjør det spesielt enkelt for deg å arbeide med de riktige funksjonene. Hvis du oppretter en mappe selv, som behandles av en annen person med en eldre versjon, kan det gjøres sammenligninger mellom funksjonene i Excel -versjonene. Den manuelle kompatibilitetskontrollen er tilgjengelig for denne fra versjon 2007:

  1. I kategorien Fil, under Informasjon, velger du Søk etter problemer.

  2. Klikk på "Kontroller kompatibilitet".

  3. Kompatibilitetsproblemene vises i et sammendrag.

  4. Hvis du vil kontrollere arbeidsboken for kompatibilitet hver gang den lagres, kontrollerer du den tilsvarende kommandoen.

  5. Du vil rapportere disse problemene i et eget regneark når du velger "Kopier til nytt ark".

Du kan nå enkelt gjennomgå listen over kompatibilitetsproblemer ved å sammenligne de enkelte punktene og tilpasse dem for de eldre versjonene.

Hvilken versjon av Excel anbefales?

Det er ikke lenger noen Microsoft -støtte for veldig gamle versjoner, og de nyere versjonene og de tilhørende funksjonene blir stadig mer tilpasset den nåværende Windows -versjonen. Det er derfor ikke verdt å jobbe med versjoner av Excel eldre enn Excel 2010. Selv om kompatibilitetsmodus tillater arbeid med eldre eller nyere versjoner, kan brukerne dra nytte av et større utvalg av funksjoner. I tillegg har brukervennligheten økt.

Forskjeller i Excel -versjoner: Disse nye funksjonene støttes ikke i eldre versjoner

For hver nye versjon introduseres små innovasjoner eller justeringer. Derfor nevnes i det følgende bare funksjoner og milepæler som anses verdt å nevnes, som er optimalisert for arbeid i Excel -arbeidsbøker eller har blitt lagt til.

Regnearkfunksjoner

  • Regnearkstørrelse: Siden Excel 2007 er det 1 048 567 rader og 16 384 kolonner tilgjengelig, mens det i versjonene 97-2003 var 65 536 Excel-rader og 256 kolonner. Så størrelsen på regnearket har endret seg mye. Alle data som overskrider det gamle antallet celler, går derfor tapt i eldre versjoner.
  • Kalenderfunksjoner: Det er også forskjeller i kalenderen i de forskjellige Excel-versjonene: Mens den gregorianske kalenderen brukes i 97-2003-versjonene, har de senere versjonene flere varianter av datoer og formater. Så hvis du oppretter en arbeidsbok som også kan redigeres med eldre versjoner, kan du i beste fall bruke den gregorianske kalenderen.
  • Regnearkets omfang: I versjoner 97-2003 er det bare 64 000 celler som er tillatt - dette tilsvarer 16 fullstendig utfylte regneark. Senere versjoner lar deg bruke flere celler, men de vises ikke i de gamle versjonene.
  • Sparklines: Fra versjon Excel 2010 kan du bruke sparklines, dvs. ordgrafikk. De fungerer ikke i versjoner 97-2007, men dukker opp igjen i cellen hvis du åpner arbeidsboken med en nyere versjon.
  • Formatering: Fra Excel versjon 2007 er det mulighet for å formatere bunntekster og topptekster i farger, men dette støttes ikke i de eldre versjonene. Det er også begrensninger mellom gamle og nye Excel -versjoner når det gjelder formatmaler for celler. Hvis du oppretter en mappe med celleformatering som ikke finnes i de gamle versjonene, velger programmet automatisk et lignende format. Siden dette kan føre til duplisering, er det bedre å ikke bruke de nye formatmalene.
  • Celleformater: Excel -versjonene viser også forskjeller i antall celleformater. Fra Excel 2007 er det 64 000 formater. Før det var det bare 4000. De nye 60 000 formatene kan ikke vises i de gamle versjonene.
  • Skriftformater: Fra og med 2007 kan Excel -brukere velge mellom 1024 fonter, hvorav opptil 512 kan brukes i en mappe. Før det var det betydelig færre varianter. For å unngå problemer med skjermen må du bare bruke fonter som allerede var tilgjengelige i versjoner 97-2003.

Tabellfunksjoner

  • Tabellformat: Med brukerdefinerte formler eller lignende tekst kan det skje at tabellformatet går tapt når du åpner med en eldre versjon av Excel. Du kan fikse feilen ved å fjerne de tilsvarende Excel -formlene eller tekstene og erstatte dem med de som er tilgjengelige i den tilsvarende versjonen.
  • Koble til datakilder: Hvis du kobler verdier i tabellen til en ekstern datakilde, kan funksjonaliteten gå tapt når du åpner dem i en gammel versjon. Du kan koble fra og deretter koble til igjen i en gammel versjon.
  • Tabellformatering og stil: Noen ganger vises en tabell du opprettet i en tidligere versjon uten overskrift og derfor uten tabellformatering når du åpner mappen i en av de nye versjonene. Designbaserte formater støttes heller ikke i versjoner 97-2003.

Formel funksjoner

  • Matriseformler: Fra Excel 2007 kan du bruke så mange matriseformler som minnet tillater. Fram til versjon 2003 var bare 65 472 matriseformler med referanse til andre regneark mulig - alt annet enn det kan ikke vises i de eldre versjonene.
  • Formler: Det er også forskjeller i formlene mellom forskjellige gamle versjoner av Excel: Fra 97-2003 fikk formler inneholde 1024 tegn og ha et innhold på 1800 byte. Fra versjon 2007 kan formlene inneholde flere verdier, definerte navn og referanser.
  • Hekkende nivå av formler: Det maksimale hekkingsnivået for formler i versjoner 97-2003 var syv og ble utvidet til 64 i 2007. Nå kan brukerne lage mer komplekse formler.
  • Argumenter for funksjoner: I versjonene 97-2003 er 30 argumenter tillatt per funksjon, i versjonene fra 2007 og utover 255 argumenter.
  • Operatører: Versjonene 97-2003 tilbyr maksimalt 40 operatører for formlene, mens du i versjonene fra 2007 og fremover kan bruke opptil 1024 operatører.
  • ny funksjon: Fra og med 2007 er det også en rekke nye funksjoner og noen som har fått nytt navn. Hvis #NAME -feilen vises her i stedet for resultatet etter å ha åpnet med en gammel versjon, bruker du en av kompatibilitetsfunksjonene.
  • Datakontroll: Excel 2010 introduserer den nye funksjonen for at datavalideringsregler kan implementeres i celler som refereres til andre regneark, og valideringsregler kan referere til over 8 192 uavbrutte celleområder. Ingen av dem er mulig i tidligere versjoner og vises ikke.

Betinget formatering

  • Antall forhold: Fra versjon 2007 tillater betinget formatering opptil 64 forhold, mens i tidligere versjoner bare tre vises. Så lenge formateringsreglene ikke endres, er de tilgjengelige igjen hvis mappen åpnes i en nyere versjon. Det samme gjelder overlappende betingede formateringsområder.
  • nye formateringstyper: Hvis du bruker betingede formateringstyper fra Excel 2007, for eksempel sammenligning av tabellkolonner, datasett, datalinjer, unike og dupliserte verdier, over eller under gjennomsnittsverdier, øvre eller nedre verdier eller fargelinjer, vises de ikke i versjoner 97-2003, men beholdes. Det samme gjelder arrangementet av symbolsett, som ikke støttes i de tidlige versjonene.
  • Forholdet til andre verdier: Hvis den betingede formateringen refererer til verdier fra andre regneark, er det forskjeller mellom versjoner 97-2007 og nye versjoner av Excel. De vises ikke i de eldre versjonene, men beholdes. Betinget formatering for formler med regler i teksten eksisterer også fremdeles.

Diagramfunksjoner

  • Kartformatering: Formatering for diagrammer bør også kontrolleres for kompatibilitet, da dette kan føre til betydelige begrensninger mellom versjonene av Office -programmet. I eldre versjoner er det bare farger fra fargepaletten som fremdeles vises i diagrammer. Egendefinerte formfyllinger, konturer og effekter er heller ikke tilgjengelige.
  • Kartkvalitet: Hvis du bruker et diagram i en presentasjon eller vil skrive det ut for å fylle en side med en høyoppløselig skriver, er kvaliteten ikke tilstrekkelig opp til Office 2003-versjonen. Spesielt kantene på sektordiagrammer vises kantete og pixelerte i Excel 2003. For å bygge diagrammer godt inn i PowerPoint -presentasjoner eller andre dokumenter av høy kvalitet, kreves en oppgradering til Excel 2007 eller Excel 2010. Dette er første gang anti-aliasing brukes for anti-aliasing i disse Excel-versjonene. Denne innovasjonen lønner seg spesielt med kake-, ring- og kakediagrammer eller andre runde objekter i tabeller. I tillegg til anti-aliasing har Excel 2007 og Excel 2010 også et nytt utvalg av standardfarger.
  • Tegnbegrensninger: Excel-versjonene 97-2003 tillater bare 255 tegn for aksetitlene og diagrametikettene. Følgelig vil etiketter som overskrider denne grensen ikke vises.
  • Antall datapunkter: Hvis du har et Excel -diagram med mer enn 32 000 eller 4000 datapunkter i 3D- eller 2D -diagrammer, vil disse ikke bli vist i eldre versjoner fra Excel 2007 og fremover.

Forskjeller i Excel -versjoner: Disse gamle funksjonene støttes ikke i nyere versjoner

Siden mange funksjoner er justert eller fjernet for de nyere versjonene av Excel og nyere operativsystemer, er det noen funksjoner som ikke lenger støttes i de nyere versjonene av Excel. Disse er erstattet med andre hurtigtaster eller prosedyrer.

Regnearkfunksjoner

  • AutoFormat: Funksjonen AutoFormat kan fortsatt brukes fra Excel 2007 og fremover. Du bør legge dette til i hurtig tilgangslinjen hvis du vil formatere dataområder automatisk med forhåndsdefinerte formatmaler.

Tabellfunksjoner

  • Excel -lister: I versjoner 97-2003 lager du Excel-lister, i senere versjoner kalles de Excel-tabeller. Funksjonen forblir den samme.
  • Sett inn linjer: I tidligere versjoner av Excel ble rader lagt til ved hjelp av innsettingsraden. I de nyere versjonene, for eksempel, bruker du tabulatortasten.
  • Definer områdenavn: Mens du i de tidligere versjonene definerer et navn på listene selv, i de senere versjonene defineres tabellnavnet automatisk, som kan brukes til formler med strukturerte referanser.

Diagramfunksjoner

  • Endre diagramstørrelse: I de nyere versjonene kan du endre hvert Excel -diagram individuelt. Tidligere var det bare mulig å endre alle diagrammer parallelt.
  • Rotasjon av en 3D-Diagram: Rotasjon med musen var mulig i Excel versjoner 97-2003. I de nyere versjonene, gå til "Format diagramområde" for å rotere diagrammet.
  • Lim inn alternativ: Mens diagrammer i de eldre versjonene ble satt inn i andre Office -programmer som et objekt knyttet til Excel, kan du i Excel 2007 sette inn diagrammer som bilder eller arbeidsbøker.

Hvordan konvertere arbeidsbøker til et XML-basert filformat

Hvis data som ble opprettet i en av Excel-versjonene fra 97-2003 skal lagres i et XML-basert filformat, er det forskjellige formater:

  • XLSX
  • xlsb
  • XLSM
  • XLTX
  • xltm

Konvertering til Excel

Konverteringen reduserer størrelsen på filene og gir deg tilgang til de nye mulighetene som de senere versjonene tilbyr.

Åpne arbeidsboken - den vises i kompatibilitetsmodus.

Gå til "Informasjon" under "Fil" og velg "Kompatibilitetsmodus" (klikk på Office -knappen i Excel 2007).

Klikk på "Konverter" -knappen.

Bekreft meldingen om konvertering av arbeidsbøkene med "OK".

Med "Ja" angir du at du vil jobbe med det gjeldende formatet - mappen lukkes og åpnes igjen.

Lagre arbeidsboken i et nytt format

Et alternativ er å lagre arbeidsboken i et nytt format mens du beholder en kopi i det gamle formatet. Det fungerer slik:

Du velger "File" og deretter "Save As"; i Excel 2007 klikker du på Office -knappen.

Et filnavn foreslås for deg, som du kan godta eller erstatte med et annet.

Velg filtype: XLSX (nåværende filformat for Excel -arbeidsbøker), XLSB (nytt binært filformat), XLTX (lagrer filen som en mal), XLSM (mottar makroene i mappen) eller XLTM (mottar makroene og lagrer mappen som en mal).

Lagre filen i det valgte formatet; den gamle er der fortsatt.

Konklusjon: Forskjellene bør være klare når du arbeider med flere versjoner av Excel samtidig

Hvis en arbeidsbok åpnes og det er funnet at noe ikke vises riktig i den, bør du søke etter feilsøking. Microsoft gjør det lettere å søke gjennom kompatibilitetsmodus og sammenligner forskjellige funksjoner mellom versjonene. Hvis denne modusen brukes, er Excel -brukere alltid på den sikre siden. Men selv når du oppretter arbeidsbøker som skal behandles med eldre versjoner av Excel, kan kompatibilitetssjekken unngå funksjoner som ikke er tilgjengelige, og som ville forårsake problemer senere. Microsoft forbedrer regelmessig sitt Office -program og sikrer at forskjellene mellom de enkelte Excel -versjonene forblir håndterbare. Jo mer du forstår forskjellene, jo lettere er det å unngå feil når du ser på andre versjoner.

Du vil bidra til utvikling av området, dele siden med vennene dine

wave wave wave wave wave