LibreOffice: Alternativet til Microsoft Office kan gjøre det

Disse håndbøkene vil hjelpe deg

For mange er LibreOffice et alternativ til Microsofts mest solgte kontorpakke.I motsetning til MS Office er LibreOffice-pakken, som skilte seg fra OpenOffice i 2010, helt gratis. LibreOffice består av fem forskjellige programmer og tilbyr også forskjellige manualer for enklere bruk og kompatibilitet med andre tekstbehandlings- og regnearkprogrammer.

Hva er LibreOffice?

LibreOffice kombinerer flere programmer for kontoraktiviteter til en kontorpakke som dekker normale behov. Den er tilgjengelig for Windows, MacOS og Linux samt for iOS- og Android -enheter. Brukere kan jobbe med det på kontoret, hjemme eller på farten.

Hvilke programmer er det på LibreOffice?

Programvaren inneholder følgende fem programmer:

1. Base - databasesystemet

LibreOffice Base inneholder en HSQL-basert database som kan tilpasses dine egne behov. Flere personer kan ha tilgang til det om nødvendig. I tillegg kan LibreOffice Base kobles til andre komponenter i LibreOffice -pakken. Veivisere hjelper deg med å bruke det, og programmet støtter også andre vanlige databasesystemer. Det passer derfor både for privatpersoner og selskaper.

2. Writer - tekstbehandlingsprogram

LibreOffice Writer er det inkluderte tekstbehandlingsprogrammet. Du kan bruke flere språk i ett dokument, få vist feil takket være stavefunksjonen eller få dem rettet mens du skriver. Automatisk fullføring kan gjøre arbeidet ditt enklere, men i likhet med stave- og korreksjonsfunksjonene kan det slås av. Writer -programmet inneholder også en rekke formatmaler for ofte brukte skjemaer.

3. Calc - Regneark kan ikke bare gjøre Excel

LibreOffice Calc inneholder alt et godt regnearkprogram trenger: Det er mange alternativer for å tilpasse formatmaler og for behandling av flerlags og komplekse datasett ved hjelp av funksjoner eller diagrammer.

4. Draw - gratis fotoredigerer

Med LibreOffice Draw kan du ikke bare tegne alt fra skisser til svært komplekse planer, men også designe grafikk og diagrammer. Rediger disse med en rekke forskjellige verktøy fra bilderedigerings- og tegningsprogrammet. Konverter bildene dine til forskjellige formater og lag gallerier eller album for å presentere grafikken din på en tiltalende måte.

5. Impress - profesjonelle presentasjoner

LibreOffice Impress er ideelt for å lage presentasjoner. Bruk effekter og animasjoner for å understreke utsagnene dine og bruke maler eller bestemme hvordan du vil presentere informasjonen din.

LibreOffice: håndbøker støtter drift

LibreOffice tilbyr manualer som kan lastes ned fra nettstedet. De gjør arbeidet med de forskjellige programmene enklere. I tillegg til de første trinnene for alle deler av pakken, er det også spesielle manualer for de enkelte programmene.

Hva inneholder manualene?

  • I manualen Første steg får du en oversikt over hele pakken: Du lærer hvordan du gjør innstillinger og hvor enkelt det er å bruke maler og ferdige formater. Den inneholder også trinnvise instruksjoner for installasjon og tilpasning av programmene og korte introduksjoner til de enkelte programmene.
  • Manualen Forfatter omhandler tekstbehandlingsprogrammet: Det er en introduksjon til bruk, innstillinger og tekstbehandling. Du vil også se hvordan du kan integrere forskjellig grafikk og formatering.
  • Manualen Calc Introduserer deg for bruk av LibreOffice -regnearket og gir tips om hvordan du legger inn, behandler og formaterer data. Håndboken støtter også bruk av grafikk og diagrammer, bruk av formler og dataanalyse.
  • Manualen Imponere gir en introduksjon til presentasjonsprogrammet. Den viser hvordan du kan bruke malene og legge til bilder, tekst, tabeller, grafikk og diagrammer selv. Den hjelper deg med å lage en lysbildefremvisning og viser hvordan du lagrer og eksporterer presentasjoner.
  • Manualen Tegne gir en veldig god oversikt over programmet for vektortegninger: Fra de grunnleggende formene til 3D-objekter, er alternativene dine beskrevet i detalj i tegningsprogrammet.
  • Manualen utgangspunkt gir en introduksjon til databaseprogrammet: Den støtter deg i å lage, tilpasse og redigere databaser og viser deg hvordan du arbeider med tabeller og skjemaer og hvordan du lager rapporter.
  • Under Raske guider Du finner også detaljerte forklaringer på spesialtilbud fra LibreOffice. Hvis du er interessert i LanguageTool, strukturerte tekster som tekniske artikler, pivottabellen, makroprogrammering eller installasjonsplaner med Draw, har du kommet til rett sted.

Er LibreOffice kompatibelt med andre programmer?

LibreOffice -programvaren lar brukerne åpne og behandle dokumenter og tabeller i andre programmer. Kompatibilitet er spesielt nyttig når flere mennesker jobber med et dokument med forskjellige programmer.

Kompatibilitet med MS Office

Siden mange bruker Microsoft Office, er de fleste LibreOffice -dokumenter kompatible med det. Ofte gjenkjenner selve programmet hva slags dokument det er. I noen tilfeller kan du ikke beholde formatet under redigering.

Kompatibilitet med OpenOffice

Etter å ha skilt de to programvarene, har LibreOffice utviklet seg raskere. Generelt kan dokumentene åpnes og redigeres i OpenOffice. Det kan imidlertid være begrensninger i noen funksjoner.

Du bør være oppmerksom på dette

Når du åpner dokumenter i LibreOffice som er opprettet i andre programmer, bør du først kontrollere at alt vises riktig. Hvis redigering ikke fungerer som det skal, må du kanskje formatere filen på nytt. Til slutt lagrer du de redigerte dokumentene i filformatene til målprogrammet.

Tips for LibreOffice

Som med andre kontorpakker, kan brukerne også få tilgang til verdifulle tips og løsninger på problemer når de arbeider med LibreOffice.

Generelle tips om programmene

  • Ta alltid en titt på malene først før du lager et dokument - det er mange nyttige tilbud her.
  • I LibreOffice automatisk sikkerhetskopiering angir du intervallet hvor programmet lagrer den redigerte filen fra ti til fem minutter.
  • Hvis du jobber med mange LibreOffice -programmer og bruker et stort antall dokumenter, kan du legge til flere i listen over dokumenter du nylig har jobbet med. Dette kan gjøres under Extras / Options / LibreOffice / Advanced / Expert Settings: Her finner du elementet "PickListSize" i en lang liste med alternativer, der du kan velge antall dokumenter som skal vises.

Tips for feil

Du kan redde en skadet tekstfil ved å gi den nytt navn fra .odt til .txt. Åpne den i tekstredigereren, kopier teksten og lim den inn i en ny fil.

Hvis du for eksempel ikke lenger kan åpne dokumenter som er lagret i .docx, kan du gi dem nytt navn til .zip og pakke dem ut. Åpne den i notisblokk ++, fikser feilen og lagre dokumentet på nytt som en .zip -fil før du lagrer det som en .docx.

Konklusjon: LibreOffice er egnet for alt kontorarbeid

Du kan bruke LibreOffice til mange forskjellige oppgaver. Open source -pakken blir kontinuerlig tilpasset og forbedret ved hjelp av et fellesskap, slik at feil blir korrigert over tid. Ulike tekster, regneark og analyser, presentasjoner, databaser og all slags grafikk kan opprettes, redigeres og deles med andre med gratispakken.

Du vil bidra til utvikling av området, dele siden med vennene dine

wave wave wave wave wave