Slik løser du klippede lydopptak

Innholdsfortegnelse

Hvis lyden er for høy når du tar opp, blir toppene i lydbølgene kuttet. Det høres forferdelig ut, men det kan fikses.

Overdrevet lyd oppstår når signalet under et lydopptak er så høyt at lydbølgene overskrider det maksimale tiltenkte volumet. Hvis nivået vises optisk under opptak, kan et rødt signal vanligvis sees i disse tilfellene. En klar, stygg bakgrunnsstøy kan høres.
Det beste verktøyet for lydredigering er gratis Audacity -programmet, som du kan laste ned fra audacity.sourceforge.net. Nettstedet er på engelsk, men selve programmet har også et tysk grensesnitt.
Hvis du ser på overdrevet lyd i Audacity, vil du se at lydbølgene øverst og nederst treffer grensene for lydsporet. Hvis du forstørrer bølgeformen slik at du kan se individuelle bølgetopper, er det lett å se hvorfor denne forstyrrelsen høres så fryktelig ut: I stedet for den runde formen til naturlige lydbølger, blir overstyrt lyd digitalt avskåret, noe som resulterer i kantede former.
For å eliminere de irriterende hjørnene, må du først gjøre lyden roligere og deretter legge til de manglende runde bølgetoppene med "Clip Fix" -filteret i neste trinn. Avhengig av hvor tungt opptaket er for mye, kan du senke volumet med fem til ti desibel. Dette skaper ledig plass oppover som Clip Fix kan interpolere de manglende figurene. Hvis du senker volumet for lite, blir også de bølgetoppene som blir lagt til, kuttet. Men hvis ti desibel ikke er nok, er forstyrrelsen trolig for sterk til å fikses.
For å senke volumet, bruk "Effekt / Boost" og angi en negativ verdi, for eksempel -5. Påfør deretter "Effect / Clip Fix".

Du vil bidra til utvikling av området, dele siden med vennene dine

wave wave wave wave wave