Oversikt over populær programvare for Linux

Slik installerer eller avinstallerer du programvare på Linux

Mange ser fremdeles operativsystemet Linux med åpen kildekode som et stort mysterium som bare teknologikyndige mennesker ser ut til å forstå. Fordi Linux ikke brukes til kommersielle formål, er operativsystemet og dets applikasjoner fremdeles relativt ukjent for allmennheten.

Systemet blir mer og mer tilgjengelig, det slår konkurrentene på mange områder og tilbyr et bredt spekter av programvare som kan følge med programmer fra andre operativsystemer. Men hvilken programvare er egnet for Linux, og hva må du tenke på når du bruker den? Vi gir deg en oversikt.

Hva må du vurdere med programvare for Linux?

Programvaren for Linux skiller seg på mange måter fra programvaren til andre operativsystemer som Windows eller MacOS. Så hvis du bytter til Linux, er det noen få ting du bør være oppmerksom på.

Linux er tilgjengelig i forskjellige distribusjoner og versjoner. Ekstra programvare kan lastes ned i form av pakker fra såkalte pakkekilder, også kjent som depoter. Pakkekildene leveres av de forskjellige distribusjonsprodusentene og er skreddersydd for den respektive distribusjonen. Pakkekilder og pakkehåndtering fra forskjellige distribusjoner kan variere sterkt fra hverandre. Imidlertid kan bare programvare som er kompatibel med den respektive distribusjonen installeres på Linux.

Når du bruker Linux, må du ta hensyn til hvilken distribusjon som passer for deg og deretter finne ut mer om egenskapene til varianten for å få riktig programvare. Fordelen med Linux -programvare er at programmene vanligvis er gratis.

Merk

I tillegg til kildene til distribusjonsprodusentene, er det også andre kilder som tilbyr Linux -programvare. Ukjente kilder bør imidlertid brukes med forsiktighet, ettersom Linux også kan inneholde skadelig programvare.

Hva er forskjellene mellom Linux -programvare og Windows -programvare?

Selv om det ser ut til å være likheter mellom Linux og Windows ved første øyekast, er de to operativsystemene veldig forskjellige, spesielt når det gjelder programvare.

Sannsynligvis er den viktigste forskjellen mellom programvaren til de to operativsystemene at det meste av programvaren er kompatibel med Windows, men ikke Linux. Dermed er valget av programvare for Linux -brukere mindre sammenlignet med Windows -brukere. Det er imidlertid mulig å bruke Windows -programmer under Linux. Å bruke Linux -programmer på Windows er derimot vanskeligere.

Videre håndteres håndteringen av oppdateringer annerledes med Linux -programvare. Hver bruker kan selv bestemme når og hvilken oppdatering som skal installeres. Oppdateringene er forskjellige innen de forskjellige Linux -distribusjonene. Ofte er dette eksperimentelle oppdateringer som ikke passer for alle brukere. Med Windows er oppdateringer noen ganger obligatoriske, men alle oppdateringer er stabile og de samme.

En annen forskjell er installasjon og avinstallering av programvare. Mens programmer i Windows installeres ved å laste dem ned fra forskjellige nettsteder eller databærere, leveres de fleste applikasjoner i Linux via faste lagre. Repositories er så å si et enhetlig lagringssystem der du kan finne programvare som er kompatibel med Linux. Når programvare avinstalleres under Windows, blir det vanligvis rester av programmet i systemet. Med Linux blir programmer helt fjernet.

Slik installerer du programvare på Linux

Med Linux blir programvare vanligvis ikke lastet ned fra nettsteder, men er tilgjengelig fra et programvaresenter (repositories). Installasjonen av programvaren fungerer som følger:

På Linux Mint, åpne Programhåndtering. I Ubuntu kalles dette programmet Ubuntu -programvare.

Der finner du forskjellige kategorier du kan bla i. Hvis du vil installere et bestemt program, kan du bruke søkefeltet, som ligger ved siden av forstørrelsesglass -symbolet øverst til høyre.

For å se beskrivelser av programmer, klikk på det respektive programmet.

Klikk på knappen for å installere et program Å installere.

Når installasjonen er fullført, kan programmet bli funnet i den tilhørende kategorien på startmenyen, eller du kan søke etter det ved å bruke søkefunksjonen.

Hvordan avinstallerer du programvare på Linux?

All programvare kan også avinstalleres igjen på Linux. Avinstallasjonen fungerer også via programvaresenteret. Gjør følgende for å gjøre dette:

Bruk Linux Mint og åpne Programhåndtering. For Ubuntu, åpne Ubuntu -programvare.

Skriv inn navnet på programmet som skal fjernes i søkefeltet øverst til høyre.

Klikk på det respektive programmet.

Trykk nå på knappen Fjernet. Programmet vil da bli fullstendig slettet fra PC -en.

Oversikt over spesiell programvare for Linux

Ofte er et argument mot bruk av Linux det begrensede utvalget av programvare. Det er nå et bredt spekter av programmer og gratis alternativer for forskjellige applikasjoner under Linux.

Hvis

  • Programvare for å administrere og redigere bilder,
  • Programmer for redigering av PDF -filer,
  • CD- og DVD -brennende applikasjoner
  • Funksjoner for skanning av dokumenter eller
  • Programvare som forstørrer skjermen med forstørrelsesglass

Linux tilbyr brukerne et bredt spekter av alternativer. Samtidig har forskjellige Linux -pakker også ulik pakkehåndtering. Dette kan også merkes i programvaren. Før du installerer et program, bør du finne ut om programmet er kompatibelt med den respektive distribusjonen.

Linux -programvare for multimedia

For musikk er det mediespilleren "Banshee" for Linux -brukere, som er strukturert på samme måte som iTunes eller Windows Media Player. For videoer og DVDer er det filbehandleren "Totem", som er enkel å bruke. Brennende CDer og DVDer er også mulig under Linux, for eksempel med Knoppix.

Det er også mange tilbud for Linux -brukere for redigering av medier som videoer eller bilder. Hvis du vil klippe og redigere videoer, er OpenShot Video Editor ideelt. Dette gir muligheten til å justere lyden og legge til tekster i videoen.

GIMP -programmet er for eksempel egnet for bildebehandling. Programvaren kan håndtere filer i PNG-, JPEG.webp-, TIFF-format og RAW-filer og kan suppleres med plug-ins.

Tekstredigeringsprogramvare for Linux

Microsoft Office kan ikke brukes på Linux, men Linux har sin helt egen versjon av tekstbehandling og regneark, nemlig LibreOffice -pakken. LibreOffice er basert på MS Office og kompatibelt med Microsoft Office, noe som betyr at Word- eller Excel -filer kan leses og redigeres uten problemer. Brukergrensesnittene til tekstredigereren og regnearket er veldig brukervennlige.

Ubuntu har tekstredigeringsprogrammet Gedit, som lar deg skrive tekster og også tilbyr tilleggsfunksjoner. Et annet alternativ til programvare for tekstbehandling er Writer -programmet, som for eksempel også kan brukes til å slå opp synonymer veldig raskt.

Hva er Linux OwnCloud?

OwnCloud er en gratis Linux -programvare som gjør det mulig å administrere data som videoer og bilder online hvor som helst uten å bruke opp lagringsplassen på PCen. Men kontakter, e-post eller kalendere kan også importeres til OwnCloud.

OwnCloud er et gratis alternativ til kommersielle skyer og kan installeres på en privat server eller ditt eget webområde. Den er derfor mye sikrere og stabilere enn mange andre skyer, og sensitive data kan også lagres uten risiko, uten å måtte frykte tap av kontroll over dataene. Filer kan krypteres på serveren om nødvendig og kan administreres sikkert hvor som helst.

Skyen er enkel å betjene og filer kan legges til eller slettes manuelt.

Konklusjon

Tidene da Linux knapt hadde programvare som tilbys, er for lengst borte. Det er nå et bredt utvalg av forskjellige tilleggsprogrammer og funksjoner for operativsystemet åpen kildekode.

Når du installerer programvare, bør du kontrollere at programmene er kompatible med den respektive distribusjonen og kommer fra anerkjente kilder.

FAQ

Hvordan kan du slå sammen flere PDF -filer på Linux?

Det er veldig enkelt å slå sammen PDF -filer under Linux: du kan enten bruke kommandolinjekommandoen “pdfunite” eller programmet “PDF Mix Tool”.

Hvordan kan du raskt bytte fra Linux til Windows?

Hvis begge operativsystemene er installert på en PC, kan du enkelt bytte fra Linux til Windows umiddelbart etter at du har startet omstarten. Alt som kreves er Grub-Reboot-programmet og den tilhørende Gnome-utvidelsen.

Hvordan kan du lese Linux -harddisker på Windows?

Selv om Windows -filer vanligvis kan nås under Linux, er det mer komplisert å lese filer som er lagret på Linux -harddisker under Windows. For å gjøre dette mulig uten problemer, trenger du et verktøy som gratis Linux Reader fra Diskinternals.

Hvordan kan jeg installere Windows -spill på Linux?

Mange spill er spesialprogrammert for Windows og er ikke egnet for andre operativsystemer. Hvis du fortsatt vil installere og bruke Windows -spill under Linux, kan Windows -grensesnittet Wine og dets grafiske brukergrensesnitt PlayOnLinux hjelpe. Programmet lar deg installere Windows -spill på Linux.

Hvordan sletter du en Etherpad?

For å slette en Etherpad må et bestemt nettsted kalles opp og en slettekommando må gis til samtalen. Du trenger også en sikkerhetsnøkkel.

Hvilke nettlesere kan du bruke med Linux?

Linux tilbyr brukerne mange nettlesere for å surfe på Internett. Kjente nettlesere som også fungerer godt på Linux inkluderer disse:

  • Google Chrome
  • Firefox
  • Opera
  • Konqueror
  • Blek måne

Hvordan kan du lese sensordata på Linux?

XSensore -verktøyet lar deg lese og evaluere sensordata under Linux.

Du vil bidra til utvikling av området, dele siden med vennene dine

wave wave wave wave wave