Excel: hvordan du beregner datoen for den første og siste dagen i måneden

I de følgende eksemplene beregnes måldatoen i en Excel -funksjon der andre funksjoner er nestet.

Du lærer hvordan du beregner datoen for den første og siste dagen i måneden og den første mandagen og fredagen i måneden.

Hvordan beregner jeg den første dagen i en måned i Excel?

For mange datoberegninger trenger du datoen for den første dagen i inneværende måned. Dette er nyttig for mange beregninger. Men hvordan sikrer du at datoen for den første i inneværende måned alltid vises i en celle?

I figuren kan du se en liten tabell der du beregner med begynnelsen av måneden. I kolonne B danner de forskjellen i dager

Du setter inn følgende formel i celle B3, som du alltid beregner datoen for gjeldende begynnelse av måneden med:

= DATE (YEAR (TODAY ()), MONTH (TODAY ()), 1)

Formelen "bygger" den søkte datoen, dvs. den første dagen i den nåværende måneden, som følger:

  1. Bruk DATE -funksjonen til å opprette en dato fra et år, måned og dag.
  2. For året, bruk YEAR -funksjonen for å bestemme året for gjeldende dato.
  3. TODAY -funksjonen gir deg gjeldende dato.
  4. Du kan beregne gjeldende måned ved å bruke MÅNED -funksjonen i forbindelse med TODAY.
  5. Send verdien 1 som dagnummer til DATE -funksjonen, siden du leter etter datoen for den første dagen i gjeldende måned.

Hvordan beregner jeg den siste dagen i en måned i Excel?

For mange datoberegninger trenger du datoen for den siste dagen i inneværende måned. Dette er nyttig for mange beregninger. Men hvordan sikrer du at en celle alltid inneholder datoen for den siste dagen i inneværende måned?

Excel tilbyr tabellfunksjonen END OF MONTH for dette formålet. Dette har imidlertid den ulempen at det bare fungerer i Excel opp til versjon 2007 hvis du inkluderer tilleggsprogrammet ANALYSEFUNKSJONER. Dette er spesielt et problem når du gir tabeller eller beregninger til andre. Hvis tillegget ikke er installert på en annen PC, vises en feilmelding i den tilsvarende cellen. Det er derfor bedre å beregne slutten av måneden ved hjelp av standard Excel -funksjoner.

Du setter inn følgende formel i celle B3, som du alltid beregner datoen for gjeldende begynnelse av måneden med:

= DATE (YEAR (TODAY ()), MONTH (TODAY ()) + 1, 0)

Formelen "bygger" den søkte datoen, dvs. den første dagen i den nåværende måneden, som følger:

Bruk DATE -funksjonen til å opprette en dato fra et år, måned og dag. For året, bruk YEAR -funksjonen for å bestemme året for gjeldende dato. TODAY -funksjonen gir deg gjeldende dato. Du kan beregne gjeldende måned ved å bruke MÅNED -funksjonen i forbindelse med TODAY. For å gjøre dette, legg til 1 for å få den påfølgende måneden. Overfør verdien 0 til DATE -funksjonen som dagens nummer. Zeroth -dagen er den siste dagen i forrige måned.

På bildet kan du se formelen i praksis. Selvfølgelig får du bare resultatet for en gjeldende dato i mars 2011, ellers vil Excel vise deg datoen for den siste dagen i inneværende måned.

Hvordan beregne den første mandagen eller fredagen i en måned i Excel

Mange regelmessige avtaler og møter finner sted på en bestemt ukedag i måneden. Hvis du vil beregne den første mandagen i en gitt måned, kan du gjøre dette med en smart funksjon.

Skriv inn den første i den aktuelle måneden i celle A2 og bruk følgende formel i celle B2:

= A2-1-WEEKDAY (A2-1; 3) + 7 * 1

Du må deretter gi resultatcellen et datoformat slik at datoen vises i ønsket skjema. Følgende figur viser bruken av denne formelen i en eksempeltabell:

Hvis du vil ha en annen første ukedag enn mandag, må du erstatte den andre i formelen med en verdi mellom "2" (tirsdag) og "7" (søndag).

I tilfelle du ikke vil beregne den første men for eksempel den tredje mandagen (eller en annen ukedag) i måneden, erstatt den siste "1" i formelen med den riktige verdien. Du kan bruke følgende formel til å bestemme, for eksempel: B. den tredje tirsdagen i måneden i A1:

= A2-1-WEEKDAY (A2-2; 3) + 7 * 3

Hvis du derimot vil beregne den første fredagen i en måned, gjør du som følger:

Følgende formel beregner datoen for den første fredagen som skjer den måneden:

= DATO (ÅR (A2), MÅNED (A2), 1) -Ukens dag (DATO (ÅR (A2), MÅNED (A2), 1) -5, 3) +6

Du vil bidra til utvikling av området, dele siden med vennene dine

wave wave wave wave wave